Ukrainere til nedtælling

Det har på mange måder været landet godt med de ukrainske flygtninge, ikke mindst fordi de er blevet taget mere alvorligt end man ellers har gjort med flygtninge. Det føles, som om det startede for ikke så længe siden, ikke? Og lige er ved at finde sine ben.
Men særloven blev vedtaget i starten af 2022 og var tidsbegrænset til 2 år.
Så situationen omkring de ukrainske flygtninge har ikke et ben at stå på fra marts 2024 – og det er der ikke SÅ længe til, hvis man skal nå at planlægge, for ikke at sige budgettere, noget om det.

Jeg forestiller mig, at den bliver forlænget uden større sværdslag. Men jo altså stadig lidt tankevækkende, at hvis den ikke gør det, så står de samme sted som alle andre flygtninge – og der er nu en gang over 38.000, der har fået opholdstilladelse efter denne lov:

LOV nr 324 af 16/03/2022: Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine

Men der er også andre interessante forhold, der gør sig gældende – i artiklen Denmark welcomes Ukrainians under special law — with an expiration date noteres ogsså et andet interessant forhold:

“The strange thing about the Special Act for Ukrainians is that they actually don’t have any rights,” said Michala Bendixen with Refugees Welcome Denmark, an advocacy organization that offers free legal advice to refugees and asylum-seekers.
“A refugee has rights according to international legislation. But Ukrainians, they’re not refugees [in Denmark]. Legally speaking, they have this permit only because of their nationality, not because of any risk or danger.”

I den sammenhæng er det jo lidt af en bjørnetjeneste, hvis de først reelt skal behandles som flygtninge fra foråret 2024.

En tanke om “Ukrainere til nedtælling”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.