Nævnte vi noget med overvågning? Anyway:
Det er jo blevet stadigt mere almindeligt at få sine nyheder og andre opdateringer gennem sociale medier. Men det er også blevet stadigt mere påtrængende med den grad, man er datahøstet – med mange forskellige formål.
Men det almindelige var jo tidligere noget helt andet – nemlig RSS – Really Simple Syndication. En standard, der er veldefineret – det er dybest set en XML-fil med en fast opmærkning, som fortæller om, hvad der er nyt – tidsstempler og links. Denne fil – en slags indeks, kan man sige – lægges online, så andre kan hente den, eksempelvis en gang i døgnet, en gang i timen eller hvad der nu passer. Det er også RSS, der ligger til grund for podcast-feeds. De enkelte feeds kan samles i en OPML-fil, som er den måde, jeg laver backups. Min egen er guld for en lille hyper-smal gruppe af folk, der har interesse for Linux, datasikkerhed og IT på beskæftigelsesområdet. En del CRM-systemer opretter automatisk et RSS-feed, ligesom WordPress har lavet et for denne side (hvilket er rart. I en fjern fortid håndskrev jeg dem, og det tager åndssvagt lang tid).
Men en forskel interessant for denne tid er, at det forærer væsentligt færre data om den person, der bruger det. Og derfor, selv om RSS er på retur, er det stadig på nogle områder overlegent – og har fortalere (her fra 2021).
Jeg vil derfor ikke blot anbefale at kigge på RSS, men dertil anbefale Read You, som jeg bruger på Android, installeret fra Fdroid. Den er – hvilket udvikleren siger højt – inspireret af Reeder til IOS. Jeg synes, at designet er spartansk på den gode måde – ikke pyntet, men effektiv. Bemærk for eksempel, at man kan deaktivere notifikationer for det enkelte feed – jeg har notifikationer på dem, som har lav volumen, og hvor det er væsentligt for mit arbejde, men med andre – med stor volumen, som jeg gerne vil gennemse et par gange om ugen – har jeg ingen orientering om, når der er nye poster. Det gør det praktisk, at jeg får vist det, der er presserende, men jeg kan vente med at åbne postkassen på det andet, til jeg har tid.
Som nævnt ovenfor spiller RSS også en rolle i at levere podcasts – mere om podcast apps senere.